‘Fair fashion gaat al lang

niet meer over geitenwollensokken’

 

In Gent werkt iemand voltijds om eerlijke handel te promoten. Schone kleren, kledij die in goede arbeidsomstandigheden en met beperkte milieu-impact wordt gemaakt, is hier een belangrijk onderdeel van. Ook het aankoopbeleid van de stad en de aanbestedingen worden gescreend. Dat maakt Gent zowel nationaal als internationaal een voortrekker wat betreft eerlijk textiel.

Toen in 2013 het Rana Plazagebouw in Bangladesh instortte en 1.134 mensen om het leven kwamen, was de wereld in shock. Niemand kon nog langer negeren dat de rechten van arbeiders in ontwikkelingslanden worden geschonden om de ontembare vraag van het westen naar steeds meer en goedkopere kledij in te lossen.

Ook het Gentse stadsbestuur stak een tandje bij en besloot iemand de opdracht te geven om zowel textielhandelaren als consumenten te sensibiliseren voor eerlijke, schone kledij. Een samenwerking met Oxfam werd opgezet onder de noemen ‘Gent Fair Trade’. Stad Gent zorgde voor de werkingsmiddelen.

christophe & jonathan

Als je meer over wilt lezen, kan je dit hier bekijken:
https://www.apache.be/2018/02/12/fair-fashion/?sh=ae90e5f8552916f477d86-96811589

© Apache

 

Informatie

Jonathan Janssens, tel. 0471 56 34 67, e-mail info@gentfairtrade.be, website www.fairfashionfest.be


verslag-fff-de-gentenaarEerlijke mode krijgt voet aan de grond in Gent

Fair Fashion Fest 2016 lokt meer dan 3700 enthousiaste bezoekers

9 oktober 2016, MIAT, Gent

Nu online: mooie FOTO’s voor en achter de schermen – door Jan Lietaert

VRT journaal

Verslag in DE GENTENAAR

Knack Weekend

Presentatie silhouetten modeshow

Een verslag …

De tweede editie van het Gentse Fair Fashion Fest, hét festival voor eerlijke mode, zorgde voor een overrompeling van kijk- en kooplustigen.

Onder de slogan ‘Fair is the New Black’ werden ze getrakteerd op eerlijke kledij voor iedereen, in alle maten en stijlen.
Meer dan 50 merken, ontwerpers en winkels kwamen hun laatste collecties tonen, met als topmoment een verrassende modeshow.

Voor mensen die de handen uit de mouwen wilden steken, waren er verschillende textielworkshops en demonstraties. Ook de Fair Fashion Talks, sofagesprekken over actuele thema’s in de mode-industrie, konden op veel interesse rekenen. Gastvrouw Marieke Eyskoot praatte met vertegenwoordigers van Greenpeace, Atelier Noterman, de Fair Wear Foundation, Bombyx,  JBC, Bel&Bo en Carpet of Life.

Alle aanwezigen maakten tijdens het festival kans op een Fair Fashion draagtas met cadeaubons, met als hoofdprijs een fairtrade goudkorrel ter waarde van 100 Euro. Om te winnen, moesten ze een aantal uitdagingen aangaan; kleine acties om bij te dragen tot een eerlijkere mode-industrie.
Je kan deze Fair Fashion Challenges ook achteraf online aangaan via www.fairfashionchallenges.be

Eén van de uitdagingen, namelijk ‘koop minder kleren, meer fairtrade en meer tweedehands’, kan je best starten met het lezen van de gloednieuwe Gentse Inspiratiegids voor eerlijke mode.

Deze gids, die met een vijftiental nieuwe winkels en merken al aan zijn derde editie toe is, is ook online te vinden op www.gentfairtrade.be

Wie op vlak van eerlijke kleding alvast het goede voorbeeld geeft, is het Gentse stadspersoneel. De onthaalbodes van het stadhuis kwamen naar het MIAT afgezakt in hun nieuwe, duurzame kostuums. Meer informatie over deze ecologische en eerlijke outfits vind je hier.

Fair Fashion Fest is een initiatief van Gent Fair Trade, een partnerschap tussen Stad Gent en Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum.

www.gentfairtrade.be

info@gentfairtrade.be

Jonathan Janssens, tel. 0471 56 34 67, e-mail info@gentfairtrade.be, website www.fairfashionfest.be

Bevoegd

Mevrouw Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid, stadhuis,

Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 30, fax 09 266 54 49, e-mail tine.heyse@stad.gent

7 oktober 2016

Wachtrij aan het MIAT voor Fair Fashion Fest

Organisatoren stellen bezoekers gerust: iedereen mag binnen

Het Fair Fashion Fest, het festival voor eerlijke mode dat op zondag 9 oktober doorgaat in het MIAT, werd vorig jaar overrompeld door duizenden bezoekers. Enthousiaste fans van eerlijke mode laten daarom dit jaar niets aan het toeval over. Uitgerust met slaapzakken, tentjes en proviand, hebben ze nu al post gevat aan de poort van het MIAT. Zo willen ze zich verzekeren van een plaatsje op de eerste rij.

Gent Fair Trade is blij met dit enthousiasme maar verzekert dat kamperen niet nodig is. “Fair Fashion Fest 2016 is voorzien op een grote opkomst. Het aantal workshops, lezingen en activiteiten voor jong en oud is afgestemd op de prognoses. Op tijd komen is wel de boodschap, want de inschrijvingen voor workshops gebeuren bij aankomst, en sommige activiteiten hebben een beperkt aantal deelnemers. Het volledige programma kan nagelezen worden op www.fairfashionfest.be, zodat het bezoek vooraf kan worden gepland.” aldus de organisatoren.

kamperen-2-kleinGoede gang van zaken gegarandeerd

De directeur van het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel, Ann Van Nieuwenhuyse, reageert verrast, maar relativeert. “Bezoekers die  kamperen voor onze poort om binnen te kunnen op een evenement, dat hebben we nog nooit meegemaakt. We zijn uiteraard heel blij dat mensen zo graag naar het MIAT willen komen, en het is ook wel begrijpelijk, na de vorige editie.” Fair Fashion Fest 2015 was een fijne overrompeling”, weet Ann Van Nieuwenhuyse nog mee te geven, “en we willen de ervaring voor de deelnemers dit jaar nog aangenamer maken. Vorig jaar werd even overwogen om de toegang tot het MIAT af te sluiten omdat toen de maximumcapaciteit in zicht kwam. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar dit jaar nemen we liever geen risico’s. De activiteiten zijn anders ingedeeld, en de catering is overgebracht naar de voortuin. Zo zal deze dag weer voor iedereen een geweldige ervaring worden.”

 

Eerlijke mode voor iedereen

Gevraagd naar de motivatie in de wachtrij zelf is het antwoord duidelijk: “dit festival is een baken voor iedereen die geïnteresseerd is in eerlijke mode, je krijgt zelden de kans om zoveel toffe, eerlijke kleren, accessoires en schoenen bij elkaar te vinden.” Daarom verzamelden ze hun tentjes om post te vatten aan het MIAT. “Iedereen is welkom, maar het is wel achteraan de rij aanschuiven” sluiten ze vriendelijk maar kordaat af. Het is duidelijk dat deze modeliefhebbers er absoluut bij willen zijn komende zondag.

 

Schepen stelt fashionista’s gerust

Bevoegd schepen Tine Heyse laat telefonisch weten dat deze nervositeit overbodig is. “Iedereen zal toegelaten worden komende zondag op het Fair Fashion Fest. We weten dat de interesse groot is maar het MIAT biedt ruimte genoeg om iedereen te kunnen ontvangen. Misschien wel een kleine waarschuwing: de modeshow om 15u30 zal ongetwijfeld een piekmoment worden, kom dus eerder wat te vroeg dan te laat. De ongetwijfeld ludieke actie van de kampeerders aan het MIAT is ondertussen waarschijnlijk alweer voorbij, maar we verwelkomen iedereen graag komende zondag vanaf 12u!” besluit de schepen.

 

Informatie

Jonathan Janssens, tel. 0471 56 34 67, e-mail info@gentfairtrade.be, website www.fairfashionfest.be

 

Bevoegd

Mevrouw Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid, stadhuis,

Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 30, fax 09 266 54 49, e-mail tine.heyse@stad.gent