Ontdek de nieuwste fairtrade en ecologische collecties en merken, allemaal onder één dak!

georgette-klein-liggendGEORGETTE

Wat je zelf met liefde en geduld hebt gemaakt, behandel je vanzelf met meer respect. Duurzamer? Absoluut. Georgette zorgt er bovendien voor dat je ook met ecologische en sociaal verantwoorde stoffen kan werken.
Georgette verdeelt duurzaam en eerlijk textiel, zonder geitenwollensok-gehalte. Selectief uitgekozen en voor 100% eerlijk geproduceerd, zowel op sociaal als ecologisch vlak. Bezoek ons op www.georgette.be en ontdek verrassende, vernieuwende én verantwoorde stoffen voor de DIY markt.

wear-a-story-plantjeWEAR A STORY

Wear a Story creëert unieke stukken met een verhaal. De ontwerpen van Lauriane Milis  hebben een moderne look en geven een tweede leven aan vintage
kleding. De productie vindt plaats in Brussel, en vertrekt vanuit tweedehands kledij die niet meer geschikt is voor de markt, gecombineerd met biologisch katoen.

louloup-1LOULOUP

Louloup is een ecologisch kinderlabel gebaseerd op ‘textielrecycling’.
Hierbij staat het hergebuik van baby- en kinderkleding centraal. Tweedehands kledingstukken worden letterlijk ‘geupcycled’ met hippe en kleurrijke prints.
De prints worden ambachtelijk gedrukt zeefdruk; dit met milieuvriendelijke inkt op waterbasis.
Door de combinatie van tweedehands kleding met nieuwe prints is elk kledingstuk uniek.

www.louloup.be

wearehookedWE ARE HOOKED. ARE YOU?

With Hooked we’ve created more than just another brand. We’ve found a way to express our love for you and for our planet. Hooked is about making a statement. It’s about saying we love the great outdoors and we respect our natural resources. ‘Good’ design should not equal boring. Our planet is our most precious good and we want to do our share in preserving it. To us, truly great design rests on this premise
Hooked uses only organic cotton from fair-trade manufacturers who use clean production processes that are CO2 neutral and pay their workers a fair wage. We do what we can to not overexploit our planet and its people. Are you ready to make your statement?

www.wearehooked.be

stanenloesjeSTAN & LOESJE

Stan & Loesje is een in Gent gebaseerd label dat de combinatie maakt van elegant en duurzaam.

Niet alleen de tijdloze snit, maar ook de keuze van stof zorgen hiervoor. Zo werken we met GOTS stoffen of kwalitatieve overstock.

Dankzij de tijdlooshied van de stuks gaan ze meerdere seizoenen mee want strakke basics met een twist zijn nooit “out of season”.

www.stanloesje.be

en

www.elleetgand.be

nomads-impulse-underwear-256px-256pxHEMPMADE
Hempmade kiest resoluut voor Hennep, vanuit de vaste overtuiging dat hennep één van de meest veelbelovende planten is.

“Door haar ontelbare toepassingen en taaie karakter kan hennep een oplossing bieden voor belangrijke dringende wereldproblemen, zoals hongersnood, ontbossing, vervuiling van de bodem en rivieren. Daarom verkiezen wij om te werken met textielen die gedeeltelijk of 100% uit hennep gemaakt zijn.”

2172055SUPERGOODS

Supergoods richt zich op ecologische en in eerlijke omstandigheden geproduceerde producten. Omdat er helemaal nog helemaal niet zo’n groot aanbod is op dat vlak, maar ook om te bewijzen dat ecodesign en fair fashion niet langer iets exotisch zijn. Integendeel, ecodesign is cool en mensen die duurzame keuzes maken wat betreft de inhoud van hun kleerkast kunnen zich vandaag de dag ook gewoon heel mooi en hip kleden, en zich bovendien beter voelen in onze kleren of met onze spullen. Good stuff for good people. Dat bedoelen we.

marmod straat
MARMOD

Een inspirerende concept store met een zorgvuldige selectie excentrieke vintage?
MARMOD vormt de ideale thuisbasis voor bewuste pioniers en open geesten. Je scoort er een exclusieve tweedehandsoutfit en kunt er gezellig genieten van (h)eerlijke koffie, thee of bio vruchtensap. Dit totaalplaatje bombardeert MARMOD tot een broedplaats voor expressie in het epicentrum van de Brabantdam.

Kom de originele setting snel ontdekken of licht alvast een tipje van de sluier op bij de Fair Fashion Fest-stand! En geniet van de MARMOD DJ!

MIEKEMIEKE DRIELUIK

MIEKE

Mieke biedt een ecologische en respectvolle selectie via o.m. de geëngageerde labels L’Herbe Rouge (Paris),  Nancy Dee (London),Studio Jux (Amsterdam), People Tree (London), Les Racines Du Ciel (Paris), Bibico (Bath), eUKalyptus (London), Malahierba (Barcelona)

chevaliersNAE_Sapatinho_Out006_20160102_FXE28035-403_preview_2560_px

CHEVALIERS DES PIEDS

Chevaliers des Pieds is een online boutique die vegan & eco chique schoenen verkoopt.

Alle modellen zijn kwaliteitsvol, duurzaam en comfortabel. Met uitzondering van die killer heels misschien, maar die zijn gewoon fe-no-me-naal!

En wat je pas écht op wolkjes doet lopen, is de zekerheid dat de schoenen die je hier vindt allemaal met respect zijn gemaakt. Mens, dier, milieu èn mode; bij ons delen ze allemaal samen de eerste plaats.

Do good, look good & feel good – met Chevaliers des Pieds.

aarekidSTORMUS

Stormus is een recent geopende online winkel waar je fairtrade en ecologische kinderkleding met een hoog fun gehalte kan shoppen!
De merken die je bij Stormus vindt (Boys&Girls, The Fableists, Aarrekid,…)  werken met GOTS, fairtrade of Oekotex 100 gecertificeerd biologisch katoen, en er wordt toegezien dat de kleding in eerlijke omstandigheden wordt geproduceerd.
Stormus kiest daarnaast vooral leuke unisex stukken, die makkelijk kunnen doorgegeven worden van jongen op meisje of meisje op jongen. Originele en vrolijke kleding voor jonge trendsetters van 1 tot 8 jaar.
Ons motto: Fair + eco + unisex = great fun!

yanoa kleinYANOA

Yanoa is gespecialiseerd in de verkoop van stijlvolle biologische stoffen en handgemaakte kleding voor kinderen en dames. Yanoa plaatst zich zo dicht mogelijk bij zijn klanten. Daarom wordt elke stof handgeselecteerd en maken we elk model zelf in ons atelier in Leuven.

De kleren van Yanoa zijn uniek en duurzaam. Uniek, omdat u voor elk van onze modellen zelf kunt kiezen voor een uitvoering in één van de biologische stoffen uit de portfolio van Yanoa.
Duurzaam, omdat de kleding met zorg gemaakt wordt in Leuven uit gecertificeerde stoffen. Zo bent u zeker van milieuvriendelijke en eerlijke werkomstandigheden bij elke stap in de productie.

AxlPeleman-Negenduust01 kleinNEGENDUUST

Negenduust is het kledingmerk van en voor de Gentenaar. Als jong merk heeft het een vleugje urban in zich, maar het wil zich niet toespitsen op één bepaalde groep. Gent telt zoveel verscheidenheid in haar bevolking die allen het recht en de wil hebben zich te uiten als trotse Gentenaar.

Textiel & productie
Bij de fabricage en de bedrukking van de producten wordt zoveel mogelijk op een ethische en ecologische manier gewerkt. Al onze leveranciers beschikken over het Fair Trade Label. Bij Negenduust kiezen we er dus voor om gebruik te maken van kwalitatief en duurzaam materiaal. We willen dat de shirts en sweaters na enkele wasbeurten er nog steeds mooi uitzien. Kwaliteit boven kwantiteit!

bharat hln

YAK&YETI en ETHNIQUE

Yak&Yeti en Ethnique staan voor eerlijke kledij, gemaakt voor bewuste consumenten. Onze kledingstukken worden eigenhandig ontworpen, waarna we de collecties realiseren in ons eigen Fair Trade atelier in Kathmandu, Nepal. Daarbij maken we gebruik van natuurlijke grondstoffen zoals biologisch katoen, zijde, wol, hennep en plantaardige kleurstoffen.

Ons productiehuis garandeert onze werknemers een eerlijk loon , aangename werkomstandigheden en opleidingen. Daarnaast bieden we de kinderen van onze werknemers beter onderwijs en leveren we kwalitatieve originele kledingstukken aan onze klanten.

GOODFIBRATIONS

Goodfibrations: goed tot op de vezel. Goede kleding met goede vibes. Het ziet er hip en vrolijk uit, en is gemaakt met respect voor mens, dier en milieu.

Duurzame kleding kan op vele manieren: biologisch katoen door fair trade bedrijven in het Zuiden. Maar ook uit Europa gemaakt van gerecycled textiel, PET-flessen, visnetten of biologisch materiaal van duurzaam onderhouden bos. En het kan ook ook ge-upycled zijn van oude werkkleding.

Goodfibrations zoekt over de hele wereld naar de mooiste en hipste ethical fashion merken, met o.m. Komodo, Arthur&Henry, Missgreen, People Tree, Studio Jux, Armed Angels, Rains, Sways, Alternative, Daniel Kroh, Elements of Freedom en Marjolein Elisabeth.

www.goodfibrations.nl

Two-0-houten-pet1-goed

TWO- O

Garderobe+

TWO-O maakt gadgets en accessoires die passen bij jouw lifestyle. Hout is een unisex materiaal.

De houten horloges, houten zonnebrillen, houten manchetknopen, houten strikjes en houten petten in combi met cotton/wool , zijn voor zowel dames als heren geschikt.

Onze lifestyle gadgets en accessoires zijn gemaakt van FSC gekeurd hout, met de hand vervaardigd, milieubewust geproduceerd en kwalitatief hoogwaardig.

nele braetNELE BRAET

Nele Braet is een juweelontwerpster/goudsmid uit gent. Ze maakt subtiele & frisse ontwerpen, uit pure materialen zoals goud, edelstenen en parels.  Geïnspireerd tijdens een bezoek aan een mijn in Bolivia ging ze op zoek naar eerlijker goud. Als 1 van de eerste Belgische juweelontwerpers  registreerde ze zich in 2014 als fairtrade goudsmid en biedt sindsdien fair-mined juwelen aan uit Sotrami in Peru. De fairgold markt staat nog in zijn kinderschoenen & Nele hoopt met haar werk meer aandacht te brengen voor de problematiek en mee de vraag naar eerlijk goud te doen stijgen.

FEMIMAIN

femimain, een hedendaagse collectie, met de handgemaakt, door vrouwen in ateliers en coöperatieven in Marokko en verkocht via een tewerkstellingsproject van de vzw Pianofabriek.
Femimain staat voor eerlijke handel, voor solidariteit en voor respect. Product per product, willen we met femimain de sociale en economische positie van vrouwen in het zuiden versterken. En hier in het noorden, willen we met femimain bijdragen tot een beter begrip van de wereld om ons heen, met bijzondere aandacht voor de noord-zuid verhoudingen.

ornament__mediumORNAMENT

unieke T-shirts

Ornament wants to distinguish itself as a  clothing brand by being sustainable down to the core, using only a blend of hemp and organic cotton fabric and producing everything locally.

Each unique Ornament shirt is hand cut and hand sewn with intention and reason behind every stitch so make sure you wear your piece with the same beliefs

benny-blase-op-dokBenny Blasé

Benny Blasé is een kleurrijke, speelse en betaalbare herenhemdencollectie voor stijlvolle, coole mannen. Benny Blasé is eigenzinnig en een tikkeltje rebels. De met zorg uitgekozen Belgische vintage stoffen, elke print nét genoeg voor 1 hemd, worden in een klein atelier in Vlaanderen omgetoverd tot coole Benny’s op maat. Tailor made!
Nu op het Fair Fashion Fest, binnenkort te verkrijgen via de Benny Blasé webshop.

yes-paddestoelYEZ  kinderkleding

In België handgemaakte kinderkleding, met gedeeltelijk biologische stoffen en ecologische, originele prints.

Yez koopt slabbetjes en rompertjes aan bij Continental Clothing Co., die lid zijn van de Fair Wear Foundation.

crazyclage dwergje oorbellen lang3-300x300CRAZYCLAGE
CrazyClage is een eigenzinnig juweelontwerp atelier waar upcycling centraal staat.
We spelen met de eindeloze combinatiemogelijkheden tussen recyclagematerialen, edelmetalen, (half)edelstenen en organische materialen.
Het resultaat hiervan is een ontluikend liefdesspel tussen oud en nieuw, ondergewaardeerd en gewaardeerd, anorganisch en organisch…
Deze ontmoeting heeft zich uiteindelijk vertaald in een nieuwe generatie controversiële, kleurrijke en eindeloos gevarieerde handgemaakte juwelen.
CrazyClage staat voor handgemaakte recyclagedesign waar speels en milieubewust wordt gecreëerd met oog voor kwaliteit en  duurzaamheid. Fair trade en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen hierbij een centrale rol.

afriekHARVEST CLUB

Harvest Club is een fijne winkel, met roots in Antwerpen en een filiaal in Leuven. Harvest club kiest haar merken op basis van de volgende peilers: fairtrade, Global Organic Textile Standard, Recyclage, handgemaakt of kleinschalige productie.

De merken en ontwerpers die je er vindt zijn onder andere IlkeCop, Afriek, Eline Van Ree, Elsien Gringhuis, SYOU, Wintervacht, Mud Jeans, Que Onda Vos en En Avril.

an boone 2 kleinMr. Manchette

Mannenhemden

Mr. Manchette is een nieuw Belgisch merk dat staat voor trendy en exclusieve mannenhemden. We richten ons op modebewuste mannen met stijl die in de eerste plaats voor kwaliteit en perfecte afwerking gaan. Voor hen hebben wij in de hemdenafdeling dat net ietsje anders. Mr. Manchette wil op ongedwongen wijze mensen overtuigen open te staan voor eerlijke en ecologische mode.

Tijdens het Fair Fashion Fest worden de hemden voor het eerst getoond aan het publiek. Er is dan ook de mogelijkheid de hemden te passen.

monkee-genes-1FAIR ECO FASHION

Die naam spreek voor zich. Deze Gentse pionier van faire en ecologische kledij heeft een mooie collectie mannen- en vrouwenmode, accessoires en schoenen.

Je vindt er gevestigde merken zoals Nudie Jeans, People Tree en Freitag, en binnenkort ook frisse eigen ontwerpen.

babyloniaKIDDYBIPS

Bij Kiddybips vind je fairtrade- en eco babykledij, draagdoeken, speelgoed (waaronder lappenpopjes), schoenen en katoenen luiers, en natuurlijke verzorgingsproducten. De winkel legt de nadruk op begeleiding rond dragen en opvoeden. Zaakvoerster Ria is draagconsulente en de fair trade draagdoeken van het merk Babylonia zijn haar best verkopende product.

3y4a6808_vierkanthipandgreenHipAndGreen

HipAndGreen is een eco-friendly webshop voor kinderkledij voor kinderen van 0 tot 10 jaar.

In onze collectie zitten ook accessoires en decoratie om de ‘look’ te vervolledigen.

We willen aantonen dat het mogelijk is om stijlvol en hip te zijn en tegelijkertijd ook rekening te houden met mens en milieu.

dysfunctionalWALK THE LINE

Deze winkel staat volledig in het teken van Europese schoenen, die op een eerlijke manier hier in Zuid-Europa – Portugal, Italië en Spanje – vervaardigd zijn.

Eén van de merken die je er vindt is Dysfunctional, geproduceerde in kleinschalige Portugese familie-ateliers.

manel-papa-en-zoonMANEL PRINTS

De  Gentse textielontwerpster Olu Vandenbussche vertelt over Slow Design  en demonstreert haar eigen stoffenlijn met unieke prints.
Ze geeft een kijkje achter de schermen van de duurzame ontwerpbusiness, die een antwoord wil bieden op de ‘fast fashion’ wegwerpmode.

bioreine2BIOREINE

BioReine biedt ‘natuurlijke’  huidverzorging aan, die mens, dier en milieu respecteert: verzorging voor gezicht, lichaam, haar, bad & spa, massage, baby & mama, probleemhuid, minerale make-up.

06-The-Fableists-Photography-Freytag-Anderson-BPOHAPPY KIDDO

Happy Kiddo is een splinternieuwe abonnementsdienst voor eerlijke kinderkledij, waarbij ouders kleren naar hartenlust kunnen in- en uitwisselen.

Happy Kiddo gaat op het Fair Fashion Fest voor het eerst publiek. Een unieke kans om kennis te maken met dit originele concept.

www.happykiddo.be en www.facebook.com/happykiddo.be

carpet_of_life_6CARPET OF LIFE

Gebruikmakend van een authentieke ambacht, overgedragen van generatie op generatie, transformeren vrouwen in de Marokkaanse Sahara jouw oude, geliefde garderobe tot een levendige “Carpet of Life”- een uniek kunstwerk.

www.nl.carpetoflife.com

coq-en-pate12OXFAM WERELDWINKEL

Wereldwinkel Gent-Centrum heeft een mooi aanbod aan kledij, accessoires, en artisanaat. Bij de kledij vind je onder meer merken zoals Coq en Pâte, Fellherz, I Love Mixed Tapes en Päälä. Zowel ecologie als fair trade zijn kernwaarden van de wereldwinkel. Dat merk je ook in hun aanbod aan chocolade, sappen, chips, wijnen, koffie en meer.

vestjes-acpACP

Duurzame en fairtrade werkkledij

Het atelier van Duurzame Promo- en Werkkledij ACP ligt Antwerpse Bornem, maar heeft veel Gents klanten. ACP kiest voor fairtrade en ecologische materialen en ecologische druktechnieken.

www.fairtradewerkkledij.be

droogrekCLOSE THE LOOP

Close the Loop is een tool die modeondernemers wegwijs wil maken in een circulaire manier van denken en ondernemen.

Het platform wil de industrie stimuleren om af te stappen van een lineair systeem (take-make-waste) en het circulaire model te omarmen, met een focus op een lange levensduur en het vermijden van afval.

labGENT FAIR TRADE – TEXTIELPLATFORM

Stad Gent stemt haar eigen aankopen af op eerlijke handel, en helpt inwoners, bedrijven en instellingen om dit ook te doen.

Heb je de kriebels om zelf iets te ondernemen rond eerlijk textiel? Of heb je vragen over het Gents textielplatform? Kom dan naar de stand van Gent Fair Trade, op de Eerlijke Mode Markt.

Fair Fashion Fest is een initiatief van Gent Fair Trade, een partnerschap tussen Stad Gent en Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum.

www.gentfairtrade.be

just-hazel-2JUST HAZEL

Just Hazel is een k l e i n e startup met GROOTSE plannen: een fair fashion & food concept bedacht door 3 Gentse vriendinnen met een hart voor mens&milieu op zoek naar ‘just’ clothing: ‘juist’ geproduceerd, juiste stijl, juist gevoel: Just Hazel!

Wij selecteren voor jou budgetvriendelijke pareltjes met een mooi karma. Daarnaast bieden we ook offline een duurzame beleving aan: boek ons voor een Hazelicious homeparty en geniet tijdens het shoppen van een (h)eerlijk hapje & drankje!

Fair fashion and food @ home & volledig naar eigen wens, als dat geen “just” combo is 🙂 www.justhazel.be

volg ons via instagram

atelier-notermanDETOX JEANS – Atelier noterman

Het Belgische mannenmerk Atelier Noterman lanceerde begin dit jaar de Detox Denim. Deze jeans verbruikt 80% minder water, 80% minder elektriciteit en 80% minder toxische stoffen bij de productie dan een typische jeans. En met dat laatste hebben schaaldieren iets te maken.

De Gentse Verdeler Winch laat ons op de Eerlijk Mode Markt kennis maken met deze unieke jeansbroeken.

Tijdens de Fair Fashion Talks ‘DETOX YOUR CLOTHES’ vertelt ontwerper Luc De Maeght vol passie over zijn baanbrekende werk bij Atelier Noterman.

INFO

bombyxBOMBYX

Bombyx linkt sociale, authentieke en artisanale ateliers in het Zuiden aan bewuste modelijnen, interieurinrichtingsmerken en verdelers door hen op maat gemaakte exclusieve kwaliteitsproducten te bieden.

Op de Eerlijke Mode Markt vind je enkele mooie Bombyx producten.

Tijdens de Fair Fashion Talks PIONIEREN VOOR EERLIJKE MODE vertelt Lyn Verelst van Bombyx ons alles over dit project.

www.bombyx.be

visitriceVISITRICE

Visitrice is a Ghent based clothing store with a small selection of magazines and books.

The sold brands are carefully selected to be both sustainable, vegan and sweatshop free. All of this topped of with a sense of style that is minimal yet classic.

Green is the new black!
Dare to ask what your clothes are made from and who made them!

FACEBOOK